ICOS ja Ilmatieteen laitos kutsuvat 100 nuorta tapaamaan ilmastotukijoita

03 April 2019

Ilmastotunti-tapahtumassa perjantaina 5.4. nuoret tapaavat ICOSin ja Ilmatieteen laitoksen tutkijoita ja kuulevat, millaista ilmastotutkimus on. Tilaisuutta voi suorata suorana verkkolähetyksenä.

Nuorten turhautuminen aikuisten toimettomuuteen ilmastonmuutoksen edessä on saanut nuoret ympäri maailmaa toimimaan ilmaston puolesta, esimerkiksi ryhtymään perjantaisin koululakkoon ja järjestämään ilmastomarsseja. ICOS ja Ilmatieteen laitos haluavat näyttää nuorille, että on aikuisia, jotka työskentelevät päivittäin ilmastoaiheiden parissa.

Ilmastotunti-tapahtumassa 5.4. nuoret tapaavat tutkijoita ja kuulevat, millaista ilmastotutkimus on. Tapahtuma on täynnä, mutta oppituntiosuutta kello 9−10 voi seurata suorana verkkolähetyksenä Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla.Tapahtuman voi katsoa myös jälkikäteen tallenteena.

Tapahtumaa voi seurata Twitterissä hashtagilla #ilmastotunti. Tapahtuma on suunnattu erityisesti yläkoulu-, ammattikoulu- ja lukioikäisille.

Konkreettinen avaus helpottamaan nuorten ilmastoahdistusta

"Kun uutiset koululakoista ympäri maailmaa alkoivat levitä, monet tutkijat allekirjoittivat niitä tukevia adresseja. Aloimme kuitenkin pohtia, voisimmeko ilmastotutkijoina tehdä vielä enemmän ja jotain konkreettista. Meillä ICOSilla ja Ilmatieteen laitoksella on paras tämänhetkinen tieto ilmastotutkimuksesta, ja halusimme jakaa sitä nuorten kanssa. Ikään kuin levittää toivon ja faktan sanomaa heille", sanoo yksi tapahtuman puhujista Annalea Lohila, Helsingin yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen ICOS-apulaisprofessori.

ICOS ja Ilmatieteen laitos yhdistivät voimansa tapahtuman järjestämisessä, sillä ne tekevät yhteistyötä ICOS-verkostossa ja ICOSin pääkonttori sijaitsee Ilmatieteen laitoksen kanssa samassa talossa. Yhteensä ICOSissa ja Ilmatieteen laitoksessa työskentelee kolmisensataa tutkijaa. Nuoret pääsevät tapaamaan osaa heistä yhteisen Ilmastotunnin jälkeen.

Nuorilla on mahdollisuus keskustella tutkijoiden kanssa vapaamuotoisesti juuri heitä askarruttavista kysymyksistä. Vastaamassa on asiantuntijoita ilmasto- ja ympäristötutkimuksen eri aloilta.

Tapahtuman oppituntiosuuden ohjelma

Kello 9−10

  • Tervetulosanat, tieteellinen johtaja Ari Laaksonen, Ilmatieteen laitos
  • Eurooppa mittaa kasvihuonekaasuja yhdessä, apulaisprofessori Annalea Lohila, Helsingin yliopisto, Ilmatieteen laitos
  • Mitä IPCC:n 1,5 asteen raportti kertoi?, toimialajohtaja Hannele Korhonen, Ilmatieteen laitos
  • Mitä tietoa ilmastonmuutoksesta saadaan avaruudesta?, ryhmäpäällikkö Hannakaisa Lindqvist, Ilmatieteen laitos
  • Osallistu ilmastotutimuksen tekooon! Kysy ilmastosta -palvelun esittely, tutkimusprofessori Risto Makkonen, Ilmatieteen laitos

Lisätietoja:

Annalea Lohila, apulaisprofessori, Helsingin yliopisto ja Ilmatieteen laitos, ICOS Finland, p. 050 366 3242, annalea.lohila@fmi.fi

Enni Sahlman, viestinnän asiantuntija, tapahtuman järjestäjä, ICOS, p. 040 760 2541, enni.sahlman@icos-ri.eu

Kaisa Ryynänen, viestinnän asiantuntija, tapahtuman järjestäjä, Ilmatieteen laitos, p. 050 401 7713, kaisa.ryynanen@fmi.fi

Integrated Carbon Observation System, ICOS, on euroopanlaajuinen tutkimusinfrastuktuuri kasvuhuonekaasujen mittaamiseen. Se tuottaa standardoitua, erittäin tarkkaa kasvihuonekaasudataa 130 mittausasemalla 12 Euroopan maassa. ICOSin pääkonttori sijaitsee Helsingin Kumpulassa. ICOSia rahoittaa sen 12 jäsenmaata.

Ilmatieteen laitos tekee kansainvälisesti korkeatasoista tutkimusta sää-, meri- ja ilmakehätieteiden alalla. Tutkimuksen painopisteinä ovat mm. ilmastonmuutokseen, liikenteeseen, arktiseen alueeseen, ilmakehän koostumukseen, meteorologiaan, uusiutuvien energialähteiden hyödyntämiseen, meren fysikaalisiin ominaisuuksiin sekä avaruusteknologiaan liittyvä tutkimus. https://ilmatieteenlaitos.fi/